به گزارش گروه بين الملل مشرق، رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه که تا ديروز تهديدهاي شديداللحني عليه سوريه مطرح مي کرد، امروز به صورت ناگهاني لحن خود را در قبال دمشق تغيير داده و با ملايمت و اسلوبي صلح آميز و دوستانه درباره اتفاقات سوريه به اظهار نظر پرداخته است.
به نوشته پايگاه خبري "الحقيقه" وي که در کنگره جهاني پيمانکاران در استانبول سخنراني مي کرد، ابراز داشت که ترکيه هيچ قصدي براي دخالت در امور داخلي ديگر کشورها ندارد و ابراز اميدواري کرد که آرامش و ثبات در سوريه که به نفع صلح و ثبات در منطقه است، ايجاد شود.
خبرگزاري آناتولي ترکيه به نقل از اردوغان نوشت که وي تأکيد کرده که آنکارا بر خلاف برخي کشورهاي ديگر به دنبال چاه هاي نفت نيست، بلکه خونريزي و کشتار مردم در شهرهاي مختلف مانند بغداد، قدس، غزه، بنغازي، طرابلس و سرت آن را نگران مي کند!
او گفت: در عين حال ما وعده هايي از سوي دولت سوريه در زمينه انجام اصلاحات دريافت کرده ايم، اما متأسفانه سوريه تاکنون به اين وعده ها عمل نکرده است.
تحليلگران مسائل سياسي نرمش غافلگيرکننده مواضع اردوغان در قبال سوريه را ناشي از تحرکات نظامي گسترده اي مي دانند که دمشق در مرزهاي خود با ترکيه در دست اجرا دارد.
برخي گزارش هاي دريافتي نيز از اعزام گروه هاي خبري تصويربردار و عکاسان غربي به سمت سوريه حکايت دارد.
بر اساس اين گزارش ها، نيروهاي نظامي سوريه در راستاي عملياتي با عنوان "فروپاشي توهم" در عمق 20 کيلومتري از مرزهاي خود با ترکيه منطقه نظامي ايجاد کرده و نيروهاي زيادي را به مرزها ارسال کرده است، ماشين جنگي سوريه نيز تمرکز بي سابقه اي را در مرزهاي زميني و هوايي خود با ترکيه ايجاد کرده تا بتواند از هر گونه طرح مشترک ترکيه و مخالفان دولت سوريه عليه اين کشور جلوگيري کند.
طرح شوراي انتقالي و غرب براي حمله به سوريه
اين در حالي است که گفته مي شود، مخالفان خارجي سوريه به همراهي ترکيه، آمريکا فرانسه مي خواهند عمليات نظامي را در مرزهاي سوريه آغاز کنند.
اين اقدام دو روز بعد از از افشاي توافق شوراي انتقالي سوريه و سازمان هاي اطلاعاتي آمريکا، فرانسه و برخي کشورهاي خليج صورت گرفته است که مبتني بر ايجاد منطقه حمايتي نظامي در داخل خاک ترکيه است که از اين مناطق حملات نظامي عليه سوريه تدارک ديده شود.
اين خبري بود که دبير گروه سلفي اخوان المسلمين و معاون وي نيز در کنفرانس مطبوعاتي که در استانبول برگزار شد، به آن اذعان کردند، دولت فرانسه نيز علنا اين اقدام را اعلام کرده است.
تحرک نظامي سوريه براي مقابله با حملات احتمالي
سوريه نيز در اين راستا عمق 15 تا 25 کيلومتري از خاک خود با مرزهاي ترکيه را منطقه نظامي اعلام کرده و ورود خروج از اين منطقه تنها با هماهنگي با ارتش سوريه امکان پذير خواهد بود.
ارتش سوريه از سوي ديگر بيش از دو هزار قطعه نظامي نظير توپ و سامانه موشکي زمين به زمين کوتاه برد و هزار و 500 تانک و خودروي زرهي به منطقه اعزام کرده است.
علاوه بر اينها گردان هاي نظامي سوريه و سامانه هاي موشکي دوربرد سوريه نيز در مناطق شمالي اين کشور مستقر شده است.
سوريه از سوي ديگر تعدادي از بالگردهاي ضد تانک خود را نيز از مرزهاي جنوبي خود تحرک داده تا از آنها براي حمايت از بالگردهاي موجود در منطقه شمالي و غربي و شرقي خود مورد استفاده قرار دارد، دمشق همچنين نيروهاي هوايي و سامانه هاي دفاع جوي خود را نيز در سواحل خود بويژه اطراف حلب مستقر کرده و آنها را در حالت آماده باش کامل نگه داشته است.
سامانه هاي ضد هوايي متحرک سوري نيز در تمامي مناطق اين کشور مستقر شده اند تا پوشش لازم براي سامانه هاي مستقر شده در شمال سوريه را انجام دهند. همچنين مرزهاي سوريه نيز که مي تواند محل عبور افراد يا کاروان ها باشد، مين گذاري شده است.
برخي از منابع اين پايگاه خبري ادعا کردند که عمليات فروپاشي توهم که از امروز آغاز شده است، در چند روز کوتاه آينده تکميل خواهد شد، چرا که تصميملات اتحاذ شده از سوي مقامات ارشد دمشق و تهران به دنبال مقابله سريع و سرنوشت ساز و قطعي عليه هر قدرت خارجي يا محلي است که از خارج مورد تغذيه قرار مي گيرد و مي خواهد امنيت استراتژيک در سوريه را هدف قرار دهد.
اين منابع تاکيد کردند که ايران نيز در صورت لزوم براي دخالت مستقيم در اين درگيري ترديد نخواهد کرد.
پيغام هاي اردن و عراق به دمشق
اين منابع ادعا کردند که مرزهاي سوريه با اردن و عراق مشکلي در اين زمينه نخواهد داشت، چرا که عمان به دمشق پيغام داده است که به امنيت سوريه پايبند است، در مورد مرز عراق نيز با وجود برخي نفوذها تهديد جدي از اين نوع در اين مرزها وجود ندارد، از سوي ديگر دمشق از بغداد در دو بخش کردي و عربي خود پيغام هايي را دريافت کرده که نشان مي دهند مقامات عراقي اجازه فعاليت هاي نظامي در عراق عليه سوريه را نخواهند داد.
پيغام هاي اردن و عراق به دمشق
اين منابع ادعا کردند که مرزهاي سوريه با اردن و عراق مشکلي در اين زمينه نخواهد داشت، چرا که عمان به دمشق پيغام داده است که به امنيت سوريه پايبند است، در مورد مرز عراق نيز با وجود برخي نفوذها تهديد جدي از اين نوع در اين مرزها وجود ندارد، از سوي ديگر دمشق از بغداد در دو بخش کردي و عربي خود پيغام هايي را دريافت کرده که نشان مي دهند مقامات عراقي اجازه فعاليت هاي نظامي در عراق عليه سوريه را نخواهند داد.
اين گزارش هاي يکجانبه در شرايطي منتشر مي شود که برخي گزارش هاي دريافتي از آماده باش کامل حزب الله لبنان و نيروهاي مقاومت در منطقه حکايت دارد.